0%
  • bg_page-0
  • bg_page-1

Ποικιλία

Ποικιλία

Η Μαρωνίτικη ελιά εδραιώθηκε σαν ποικιλία στην περιοχή τις Μαρώνειας από αρχαιοτάτων χρόνων και αντιπροσωπεύει το σύνολο του ελαιοκομικού κεφαλαίου της. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι σπάνια και λιγότερο δημοφιλής από άλλες ποικιλίες  εξαιτίας   της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας. Την συναντούμε κυρίως στην βόρειο Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Μαρωνίτικης ποικιλίας που αποτελεί και στοιχειό προσδιορισμού της, είναι η μεγάλη αντοχή σε ακραίες καιρικές αλλαγές και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Ο καρπός της ποικιλίας, Μαρωνίτικη ελιά, είναι μεσαίου μεγέθους με σχήμα σφαιρικό. Είναι συμμετρικός και η θέση της μέγιστης  διαμέτρου είναι κεντρική και έχει στρογγυλεμένη κορυφή. Το χρώμα του καρπού είναι σκούρο βιολετί με αναλογία 40% βιολετί και 60%  κίτρινο-πράσινος. Έχει μέτρια περιεκτικότητα σε λαδί και ο χρόνος ωρίμανσης του καρπού αυτής της ποικιλίας είναι μέτριος. Επιπλέον ο καρπός είναι διπλής κατεύθυνσης, δηλαδή διατίθεται με μορφή βρώσιμου προϊόντος αλλά είναι εξίσου ελαιοποιήσιμος με αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο.  Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη περιεκτικότητα φαινολών που συμβάλουν στην διαμόρφωση του εξαιρετικού αρώματος και την διατηρησιμότητα του ελαιολάδου λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε ελαιοπικρίνη.

Το ελαιόλαδο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, βάση των αναλύσεων που έχουν γίνει, παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

Οξύτητα: Έως 0,3% σε ελαϊκό οξύ κατ’ ανώτατο όριο

Κ270: Μέγιστο 0,11

Κ232: Μέγιστο 1,70

Αριθμός υπεροξειδίου: 10 meqO2/kg κατ’ ανώτατο όριο.

Κηροί: Μέγιστο 60 mg/kg

Εκατοστιαία αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων: Ίση ή μεγαλύτερη απ 84%

Ποσοστό Ελαϊκού οξέος: Ελάχιστο 72%

Χρώμα: Πράσινο κίτρινες αποχρώσεις έως χρυσοκίτρινο. Αρχικά το ελαιόλαδο μετά την έκθλιψη του καρπού είναι θολό και αργότερα διαυγάζει πλήρως.

Oσμή: Φρέσκο, καθαρό έντονο φρουτώδες ελιάς

Γεύση: Καθαρή, ευδιάκριτη, με χλοώδες νότες που διατρέχουν τους οσφρητικούς τόνους, πικρό και πικάντικο φορτίο σε αρμονική συνύπαρξη

Διάμεσος φρουτώδους: Μεγαλύτερο από 3

 

Η συγκομιδή της Μαρωνίτικης ποικιλίας είναι πρώιμη και ξεκινά τέλος Οκτώβριου ή τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Συνήθως την έναρξη της συγκομιδής μαρτύρα ο ίδιος ο καρπός όταν γίνει πράσινος-ιώδες. Η καλλιέργεια της ποικιλίας γίνεται αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης ζώνης.